Около 21 000 нуждаещи се от спешна медицинска грижа пациенти обслужва годишно Центърът за спешна помощ. Разделено на 365 дни това прави над 57 сигнала дневно. 80% от тях действително са за хора, които се нуждаят от бързата намеса на медиците и благодарение на добрата работа на екипа, който успява да отсее спешните от неспешните случаи, на година спасяваме живота на 200-250 души. Това каза по случай 20 години от създаването на Спешна помощ в Русе директорът д-р Пенка Бахчеванова и допълни, че в момента ЦСМП-Русе е най-добрият в страната по отношение на организацията на работа, дисциплината и хъса, с който персоналът работи.
Празникът бе отбелязан в централата на центъра, където отец Иван от църквата „Свето Вознесение“ отслужи молебен за здраве и повече спасени хора.
Проблемите в ЦСМП са хронични и добре известни - ниските заплати и липсата на лекари. Щатът на центъра и четирите му филиала в областта е 192 души, но лекарите са едва 11 вместо 26. Така сформирането на реанимационните екипи става единствено с помощта на лекари, които са работили в ЦСМП, но са напуснали за по-голяма заплата в болниците в Бяла и Русе и сега работят в центъра на втори трудов договор. Фелдшерите са 80 при щат 90, а шофьорите са 50.
По документи ЦСМП-Русе е създаден през октомври 1994 година. Изключително голяма е помощта на германците от организацията ASB, които изграждат материално-техническата база. Още през ноември същата година в центъра е прехвърлен тел.150. Първоначално започват работа четири екипа, а през януари 1995-а вече са разкрити четирите филиала в Бяла, Сливо поле, Две могили и Ветово и екипите стават 11. 15 години по-късно линейките са подменени напълно и в момента те са 20, 12 от които на денонощен режим на работа, а останалите, които са по-стари, са резервни, уточни д-р Бахчеванова и допълни, че автомобилите на службата вече се нуждаят от смяна.