Директорът на русенския Исторически музей доц.Николай Ненов ще вземе участие в годишния конгрес на Американската асоциация за славянски, европейски и евразийски изследвания. Форумът, който ще се проведе в Сан Антонио, Тексас, е посветен на 25 години от падането на Берлинската стена и промените в Европа. Ненов е включен в панела „Всекидневието на социализма“ заедно с д-р Диляна Иванова от Американския научен център в Чикаго „Фийлд Мюзиъм“ и доц.Ана Лулева от Етнографския институт към БАН.
Примери от Русе ще представи Николай Ненов в своя текст „Мазето на социализма“. Акцентът е върху функциите на мазата като място на мъжко господство - на приятелства и съюзи, на механи и своеобразни „музеи“, складове и работилници като пространство за изява на свободомислие. Русенски примери включва и изследването на Диляна Иванова „Аспекти от комуникативната памет на всекидневния живот през социализма“.
В конференцията ще участват около 300 учени от цял свят, предвидени са специални гост-лектори, лектория по визуална антропология, серия от представяне на книги и срещи с изследователи в интердисциплинарни области.