С откритото студентско първенство по спортно катерене, което ще се проведе от 10,00 часа в спортна зала „Академик“, стартира днес поредната русенска Универсиада - спортни състезания и турнири за студентите. По надвесните и таванни полета на стената ще премерят катерачни умения, освен студенти от Русенския университет и техни колеги от Варна. Шумен и Велико Търново. Участие ще вземат и спортисти от алпийския клуб „Приста“ Русе. Първенството е последна проверка за русенските академици преди участието им в Националния студентски шампионат по спортно катерене, който организира Асоциацията за университетски спорт „Академик“ от 14 до 16 ноември в зала „Бонсист“ в столицата.
В програмата на русенската Универсиада са включени още състезания по баскетбол, волейбол, тенис на маса, бадминтон, шахмат, канадска борба, спортно ориентиране. Тя ще продължи близо месец и е посветена на 12 ноември - Денят на Русенски университет и на Националния студентски празник 8 декември. Очаква се в надпреварата да се включат над 600 души. В някои от спортовете участието е отворено и за преподаватели, за служители, граждани, ученици.
Организатори са Студентският съвет, студентската спортна комисия  и Университетският спортен център в лицето на катедра „ФВС“, Университетския спортен клуб и Студентското туристическо и природно защитно дружество.
Финален акорд на проявите ще е традиционното годишно тържество на 3 декември, на което ректорът на Русенски университет ще награди най-изявените студенти-спортисти, шампиони и призьори от Националните общостудентски състезания през 2014 г. Тази година бе изключително успешна за академичния ни спорт. Русенски университет е шампион на Летните университетски игри, а на Националната универсиада 2014 през месец май в София от участвалите над 40 висши училища зае престижното четвърто място. Извоювани са над 30 шампионски титли и призови места. В редиците на Русенски университет сега учат и много изявени студенти-спортисти, участници в световни и европейски първенства, състезаващи се в елитните групи по различните видове спорт.