Русенският административен съд отмени акта за 10 000 лева, с който Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ наказа кмета на Ценово д-р Петър Петров. Повод за санкцията стана незаконно сметище.
Глобата дошла след направена в края на август 2013 година проверка в района на бившето сметище край Ценово. Инспекторите видели изхвърлени всевъзможни битови и строителни отпадъци - счупени пластмасови предмети, опаковки от бутилки, кофички, стари дрехи, дюшеци, парчета от тухли и бетон, и написали акт на кмета. Той на място възразил срещу отправените обвинения и не подписал наказателното постановление, а после го оспорил по съдебен път.
„От 2009 година това сметище е затворено и сметта се извозва до Бяла. На някои хора обаче им е по-лесно да натоварят каруците си и да изхвърлят боклуците си на нерегламентирани места“, обясни кметът на Ценово.
На първа инстанция съдът в Бяла намали санкцията на 3000 лева. Русенският административен съд обаче отсече, че кметът не си е затварял очите за наличието на незаконни сметища. Напротив - наредил е двама души от временната заетост да дежурят в проблемната местност. Целта била да предотвратят безразборното изхвърляне на отпадъци. Възложил и контрол по изпълнението на заповедта. Веднъж месечно са правени проверки и при констатирани нарушения е изпращана фадрома за почистване на сметището. Нарушителите обаче така и не били засечени, тъй като хвърляли боклуци в извънработно време. В крайна сметка кметът на Ценово се отърва от първоначално наложената глоба в размер на 10 000 лева. Решението е окончателно.