Пулсиращата глава, чувствителният стомах и сухотата в устата са обичайна гледка в сезона на празниците.

Не трябва да се тревожите само за болката. Махмурлукът може да повлияе отрицателно на шофирането, показва изследване на Университета в Западна Англия, според което шофьорите махмурлии допускат значително повече грешки, дори след като алкохолът е напуснал организма им.

Махмурлук се появява по няколко причини.

Алкохолът е диуретик (предизвиква уриниране), причинява обезводняване, което води до симптоми като главоболи, сухота в устата, намалена концентрация и раздразнителност. В същото време нивата на кръвната захар спадат, защото тялото произвежда твърде много инсулин в отговор на голямото количество захар в алкохола. Това допринася за пулсиращата глава и пиянския глад. Алкохолът също раздразва стомаха и нарушава съня, причинявайки гадене и силна умора на следващия ден.

Допитахме се до експертите за това какво причинява махмурлука, как да го избегнем и как да го лекуваме.

Наистина има хора, които са имунизирани срещу махмурлук. Това отчасти се дължи на факта, че тези хора са по-малко предразположени към главоболие, когато са обезводнени. Други са по-малко чувствителни към въздействието на ацеталдехида - токсичното вещество, което се произвежда, когато алкохолът се усвои първо в черния дроб.

Доказан факт е и че някои етнически групи страдат повече след голямата употреба на алкохол. Хората от Източна Азия имат много ниски нива на ензима, който разгражда ацеталдехида. Те могат да се напият по-бързо и да имат по-силен махмурлук.

Проучване сред 50 000 пълнолетни в Дания показва, че по-възрастните хора имат по-леки симптоми след тежка вечер: 21% от жените от 18 до 29 имат гадене и махмурлук, сравнено с 3 на сто при 60-годишните дами. 62% от мъжете в младата възрастова група се чувстват изтощени, когато са препили предната вечер на фона на само 14% от мъжете над 60. Една от причините за тези резултати е фактът, че младите пият по-често. Друго обяснение е, че старите пиячи по-лесно понасят краткотрайните ефекти, след като са се напивали в продължение на дълго време.

Колкото по-тъмен е алкохолът, толкова повече конгенер (вещество, което се произвежда по време на ферментацията) съдържа, което причинява главоболие и симптоми на махмурлук, въпреки че не е ясно защо.

Това означава, че червеното вино и уискито може да взривят главата ви повече от джина и водката.

Разумно е да не пием на празен стомах, защото храната забавя скоростта, с която алкохолът навлиза в организма.

"Ако приемете мазнини преди пиенето на алкохол, след като попаднат в дванадесетопръстника мазнините забавят изпразването на стомаха и така питието няма да бъде освободено толкова лесно от стомаха. Това означава, че ще се напием по-бавно и вероятно ще имаме по-лек махмурлук. Някои култури пият зехтин преди да започнат да пият алкохол. Същото важи и за картофеното пюре: според някои, ако се хапнат две лъжици картофено пюре преди пиене, няма махмурлук", съветва д-р Ник Рийд. Тук важна е мазнината в маслото, което се поема заедно с картофите, за да не се напием много бързо.