„Литекс Комерс“ планира тотална разпродажба на имотите, принадлежащи на неработещата от години Захарна фабрика в Русе, научи „Утро“. Принципното решение е взето още на 20 март тази година на заседание на Управителния съвет на дружеството. Парите от продажбата трябва да се използват за покриване на задължение на „Захар-Био“ към компанията-майка „Литекс Комерс“ в размер на 5 730 109,16 евро, срещу което е заложено цялото предприятие в съвкупност.
От приложената справка, която може да се види в Търговския регистър, става ясно, че някогашната Захарна фабрика все още разполага с огромен брой активи - поземлени имоти в Русе и Николово, около 80 сгради и спомагателни помещения. В списъка са и над 50 апартамента в бившите ведомствени блокчета и общежития, в голяма част от които все още живеят бивши работници на предприятието под наем.
Както показа проучването на „Утро“, въпреки принципното решение от март, „Литекс Комерс“ все още не е пристъпил към разпродажба на имотите, нито ги е оферирал някъде публично. Живеещите в района на Захарна фабрика не знаеха, че се готви такава разпродажба, макар че тази новина е очаквана. Както споделиха някои от тях за „Утро“, те с радост биха закупили жилищата и къщите, които обитават от години и са устроили в свой дом. 
„Захар Био“ все още е действащо дружество, макар че предприятието не работи от години. През миналата година основните производствени мощности бяха нарязани за скрап и изнесени. В момента районът на фабриката е обрасъл с бурени, основите на съборените сгради стоят, а из тях тършуват любители на метали, които товарят каруци със старо желязо.
През 2008 г. Захарната правеше по 50 млн. лева продажби и осигуряваше препитание на над 300 души. От следващата година оборотите започнаха бързо да намаляват. Окончателният удар бе през 2012 г., когато собственикът на „Литекс Комерс“ и „Захар Био“ Гриша Ганчев бе разследван за контрабанда на захар. Делата по нашумялата тогава акция още се точат, но междувременно всички захарни заводи затвориха, според собственика им - унищожени от евтин и контрабанден внос.