„Почваме от нулата. Първо трябва да разберем къде се намираме, за да изработим туристически маршрути и нови туристически пакети“. Така заместник-кметът Даниела Шилкова обясни мащабната работа по новия проект „Реки на времето“, по който Община Русе е водещ партньор, а самата Шилкова е ръководител на проекта. Досега много неща са правени стихийно, без да е правен анализ и експертиза на даденостите и потребностите, обясни зам.-кметът Страхил Карапчански. А няма как да бъдат взети решения и да бъде изработен продуктът, преди да е направена експертиза, добави той, като не скри, че той и колежката му очакват конструктивен дебат от всички, които са заинтересовани туризмът в региона да се развива.
Проектът, спечелил финансиране от 427 532 лева по оперативна програма „Регионално развитие“, ще бъде реализиран на територията на общините Русе, Иваново и Борово. Средствата от Европейския фонд за регионално развитие по проекта са в размер на 363 402,20 лева. Собственият принос от партньорите е равен на 21 376 лева, с половината от които ще се включи Русе, а Иваново и Борово ще си поделят другата половина. Три са тематичните модулa по проекта: „По Лом и Дунав през историята“, „Сити брейкс Русе“ /кратки градски пътувания/ и „По Дунав към природата“, по които ще бъдат формирани тематични маршрути. Първата задача по проекта обаче е да се изготви анализ и оценка на актуалното ниво на туристическите обекти и възможности. Предвижда се да се изведат на ново равнище рекламната дейност, информационните услуги и участието в национални, регионални и международни туристически борси. От Община Русе са подготвили списък с обекти, които ще станат част от новите маршрути, сред русенските са Сексагинта Приста, Доходното здание, паметници, църкви, музеи. Ще бъдат включени и Ивановските скални църкви и средновековната крепост в Червен, а от Борово - Боровското сребърно съкровище и тракийската гробница на местен аристократ.
Този проект даде възможност да кандидатстваме по два други проекта, обясни Марияна Минева от община Борово. По единия от тях, който вече е спечелен, в момента в Борово се изгражда музей, в който ще бъде изложена реплика на съкровището, изработена срещу 10 000 лева. По втория проект, който все още очаква одобрение, в село Батин ще бъде построена римска кула и римски път с атракциони за туристи.