Община Русе харчи два пъти повече отколкото получава от държавата за зимното почистване и поддържане на входно-изходните участъци на града. Това съобщи шефът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ в Община Русе Спасимир Димитров на областния щаб за зимна подготовка. Нормативите, по които се движи Агенция „Пътна инфраструктура“ не са съобразени с пазарните условия в държавата, допълни Димитров.
Договорите за почистване на републиканската и четвъртокласната пътна мрежа в Русенска община изтичат на 4 декември, но най-вероятно до 20 ноември новите договори ще бъдат сключени. Подстанция „Образцов чифлик“ е елемент на договорите за четвъртокласната пътна мрежа. Освен нея Община Русе ще почиства и автоматичните газоразпределителни станции и подхода за отряда на „Пожарна безопасност и защита на населението“, макар че пътищата са ведомствени. „Те са важни за нормалното функциониране на институциите, за обслужването на гражданите и са елемент както на бившите, така и на настоящите договори“, допълни Димитров.
Бяла, Ветово и Ценово все още не са сключили договори за зимно почистване, но предстои това да стане факт до 20 ноември. Останалите Общини имат подписани договори, проверили са техниката, разполагат с инертни материали и списъци с родилките и болните на хемодиализа.