Светофарът на кръстовището на Кооперативния пазар ще мине от 3 на 4 фази на работа и по този начин автомобилите от всяка посока ще могат да преминават и правят завои самостоятелно, без да е необходимо да се изчакват. Това е отдавна разискван въпрос заради разминаванията, които има в пропускливостта на кръстовището, но на последното заседание на Комисията по безопасност на движението взехме решение за новото пробно регулиране, обясни за „Утро“ директорът на ОП „Комунални дейности“ Стамен Савов.
Чрез усъвършенствания начин на преминаване ще се избегне пословичният ляв завой от ул.“Панайот Хитов“ към бул.“Цар Освободител“, който голяма част от шофьорите се опитваха да избегнат заради досадното изчакване на колите, които идват по ул.“Шипка“ от „Родина“. Предвижда се и поставяне на стрелка за десен завой на светофара на ул.“Панайот Хитов“.
Действително има конфликти при преминаване през това кръстовище и се надяваме след въвеждането на новия режим това да се подобри, заяви Савов. Именно работата по изграждане на новия график на пропускане е причината за честото спиране на светофара тези дни. Събота и неделя обаче той ще бъде напълно изключен, за да бъдат довършени всички настройки и в понеделник да заработи и кръстовището да се регулира по новата схема. Надяваме се това да не удължи времето за престой на шофьорите на червена светлина и да не се наруши синхронът със светофара на Симовата мелница, допълни Савов.