Свой сред чужди - в тази незавидна роля рискува да изпадне депутатът Добрин Данев. Благодарение на преференциалния вот той скочи от пето на второ място в листата на БСП, а след отказа на проф.Христо Белоев от спечеления мандат влезе в парламента вместо втория в листата Иван Иванов, бивш депутат и общински председател на БСП в Русе.
Данев бе една от разискваните теми на пленума на областната организация на БСП във вторник. Социалистите се събраха за първи път след тежката изборна загуба на 5 октомври, за да анализират причините за срива и начините да го преодолеят, за да излязат по-силни на местните избори догодина.
На глас беше заявено, че настоящият депутат е водил нелоялна предизборна кампания и е работил повече за себе си, отколкото за партията, раказаха участници в пленума.
„Няма да коментирам, такива твърдения, те не отговарят на истината. И да е имало такива нападки, трябва да питате този, който ги е отправил. Всеки който се съмнява, да се запознае с изборните резултати. Всички работиха за преференция, това е едно състезание, което беше спечелено от един, в случая аз. Ако бяха други, щяхте да питате тях“, заяви за „Утро“ Добрин Данев, който не е участвал в пленума заради служебни ангажименти в София.
За пореден път социалистите са обсъдили и решението на проф.Белоев да остане начело на Русенския университет, вместо да отиде в Народното събрание.
В първите дни след отказа настроенията срещу Белоев бяха по-масови и по-силни, сега мненията са разделени поравно, каза областният председател на БСП Милена Хинкова.
Самият проф.Белоев аргументирал много убедително избора си и това туширало донякъде напрежението.
БСП започва оздравяване на партията, за да се явим по-силни на мастните избори догодина, казаха социалисти след пленума. За подобряване на комуникацията между различните звена щели да се създадат специални помощни групи, а самата партия ще проведе нещо като вътрешно преброяване с въвеждане на електронни членски карти и чистене на списъците от мъртви души. Сред революционните идеи за по-добро общуване с избирателите е и създаването на национална партийна телевизия с регионален офис в Русе.
„Положението не е непреодолимо“, оптимистично обобщи настроенията в партията Милена Хинкова.