Русенският фен клуб на „Астън Вила“ готви акция в защита на обвинения в расизъм национал Александър Тонев. Агитка, водена от председателя на клуба Митко Бонев, ще пътува днес до Гюргево, където настоящият отбор на атакуващия халф „Селтик“ гостува на местния „Астра“ в турнира за Лига Европа. Мачът е от 20 часа българско време. Фенклубът е подготвил огромен транспарант в подкрепа на българина, който вероятно ще бъде хванат от множество телевизионни камери, предаващи мача. Тонев все още е играч на „Астън Вила“, към който той се пресъедини през юни 2013 г. В момента той играе в „Селтик“ под наем, като в договора му е включена и опция за продажба.
Александър Тонев бе лишен от състезателни права за седем мача в Шотландия от местната футболна асоциация, след като бе набеден за расистка обида от чернокожия защитник на „Абърдийн“ Шей Лоугън в мача за първенство между двата отбора на 13 септември. Наказанието бе наложено, въпреки че националът отрече обвиненията, за които няма нито едно доказателство освен думите на Лоугън. Тонев остана извън групата за двубоя от Висшата лига срещу „Инвернес“ в събота, тъй като от „Селтик“ все още не са внесли официално планираната жалба срещу санкцията. Той обаче ще бъде включен в състава на шотландския първенец за гостуването в Гюргево, тъй като за Европа наказанието му не важи.
Според мениджъра на „Селтик“ Рони Дейла българинът е много, много депресиран и му е изключително тежко, защото е убеден, че е невинен. „В случая става въпрос за дума срещу дума и ние вярваме на Александър“, коментира Дейла.