Румен Христов е един от вариантите за министър на земеделието в бъдещия кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок, който бе договорен вчера от преговорните екипи на двете формации. Алтернативата е Десислава Танева, която в 41-ото Народно събрание бе председател на парламентарната земеделска комисия. До редакционното приключване на броя везните се накланяха ту в едната, ту в другата посока, но никой от участниците в преговорите не пожела да съобщи дори неофициално кой ще заеме ключовия пост въпреки настойчивите опити на „Утро“ да получи по-конкретна информация.
Христов има солиден опит в аграрното ведомство. Той е бил зам.-министър на земеделието от 1991 до 1994 година, два пъти земеделски министър в служебните правителства на Ренета Инджова /1994-1995/ и на Стефан Софиянски /1997/, освен това е бил съветник на президента Желю Желев /1990-1997/ по аграрните въпроси и главен административен секретар в администрацията на президента на Република България Петър Стоянов /1997-2002/.
„Нищо не мога да коментирам“, лаконично отговори вчера Румен Христов на въпрос на „Утро“ какви са шансовете да влезе в новото коалиционно правителство.
Ако прогнозите за участието на зам.-председателя на СДС в изпълнителната власт се сбъднат, неговото място в парламента ще бъде заето от финансиста от Регионалния инспекторат на МОН и лидер на Движение България на гражданите в Русе Даниела Везиева. Тя бе втора в листата на реформаторите в Русе и не само запази позицията си, но и получи немалко лични преференции.  У