Музей на гимнастичката Силвия Митева се подготвя в Русе. Той ще се намира в дома на току-що прекратилата кариерата си звезда, където се съхраняват всички нейни отличия. Тъй като те вече не се побират в стаята й, близките й ще ги подредят в отделно помещение като музейна сбирка и това ще бъде първият подобен спортен музей в града.
Всички купи и медали на Силвия са грижливо подредени в родната й къща от лелята и бабата на гимнастичката, които вече ремонтират тавана на дома си, за да направят музея.
„Силвия живееше в общежитието към залата и там нямаше никакво място, а впоследствие решихме, че с нарастването на броя на купите и медалите явно ще трябва да й направим един музей, който ще бъде вкъщи“, разказва леля й Десислава Дивчева.
Заедно с наградите тук се пазят всички акредитации от състезания, грамоти и снимки от изпълненията на Силвия. Гимнастичката си има любими отличия, на които държи особено много. Сред тях са първият й медал от световно от Мие, Япония - трето място на лента, медалът от световните игри през 2009 г. в Китай, последният златен медал от Берлин, както и медалите от Световната купа в Киев, които са много красиви.
Силвия се връща рядко в Русе, защото има много ангажименти. Но пък от всяко място, където е била, носи магнитчета за спомен. Така близките й съпреживяват нейните емоции и се радват на успехите й.
Безспорно най-големият фен на талантливата гимнастичка е баба й Мария. „Когато тя играе, не пускам никого в стаята. Много се вълнувам, плача и не искам никой да бъде при мен. След това вече се събираме и коментираме“, споделя бабата.
Когато Силвия е в града, тя си има ритуал - да се разходи из центъра на Русе, да отиде в училището си „Любен Каравелов“ и да слезе на кея край Дунава. И, разбира се, да отиде в залата по гимнастика.