Екипи на Пътна полиция, Националния институт по криминалистика и криминология в МВР и на Агенция „Пътна инфраструктура“ до февруари 2014 година ще подготвят подробен анализ за вида на катастрофите и причините за тях по пътя Русе-Велико Търново през последните 3 години. А до средата на април ще трябва да се направи одит за безопасността на инфраструктурата - настилки, банкети, знаци, сервитут, да се определят участъците, които се нуждаят от разширяване и да се изчисли колко средства са нужни за реализиране на мерките. Това са част от важните решения, които бяха взети на последното за годината заседание на Държавно-обществената консултативна комисия за безопасността на движението по пътищата по повод трасето Русе-Велико Търново.
За пръв път от създаването на комисията на нейно заседание бяха допуснати областни управители.       
Губернаторите на Русе и Велико Търново Венцислав Калчев и Георги Райчев докладваха за проблемите на пътя и настояха да се вземат спешни мерки за обезопасяването му. По-късно на пресконференция Венцислав Калчев огласи, че държавата вече е отпуснала 120 хил. лева, с които е започнало обезопасяването на Присовските завои до Велико Търново. Меките мерки като шумящата маркировка, поставянето на мантинели, знаци и почистване на сервитута в участъка Бяла - Русе се планират да се реализират до май 2014-а.
Както стана ясно, Присовските завои били финансирани приоритетно, защото там ставало дума само  за 1,5 км, докато нашата отсечка е цели 52 км и за нейното обезопасяване ще са необходими в пъти повече средства. Освен това търновци имали почти готов проект. В комисията са коментирали, че една от възможностите за осигуряване на парите за нашия участък е Фондът за безопасност на движението, в който постъпват приходи от глоби и санкции.
Венцислав Калчев подчерта още, че в комисията всички единодушно подкрепят идеята пътят Русе - Велико Търново да стане магистрала или високоскоростен 4-лентов. Докато това се реализира обаче, в най-опасните участъци ще има разширение на пътя, каза губернаторът. Той се надява строителството да започне в периода 2014- 2015 година. За проектирането на магистралата или високоскоростния път министрите на регионалното развитие и на транспорта вече са дали своята подкрепа.