Енергетиците от „Топлофикация Русе“ изпълниха заканата си и блокираха за около 15 минути движението на Дунав мост. Те протестираха срещу спрените плащания от страна на НЕК към топлоцентралите в страната, заради което заплатите им закъсняват вече с повече от две седмици. Освен това електрическата компания им спускала невъзможни графици за производство на ток, заради които голяма част от мощностите трябвало да горят нахалост.
Движението на изхода от Дунав мост и Кръговото бе спряно точно в 12 часа и за късо време във всички посоки се образуваха дълги опашки. До изнервяне на шофьорите и разправии обаче не се стигна, тъй като полицията беше на място, а и блокадата се вдигна бързо.
Това беше само първият ден, утре ще стоим на пътя повече време, заканиха се енергетиците.
Напрежението вече е непоносимо. Има хора с кредити, а банките искат кредита да се изплаща на определено число от месеца. Всеки има семейство, деца, токът си върви по жиците, парното - по радиаторите, трябва да се плащат сметки, а заплатите се бавят, оплакаха се протестиращите.
Зад исканията им застана и ръководството на топлоцентралата. Новият изпълнителен директор Севдалин Желев обясни, че НЕК дължи на „Топлофикация Русе“ 19 милиона лева плюс още 3 милиона, за които се водят спорове. Заради неизплатените суми дружеството вече е натрупало дълг от около 3 милиона лева към свои търговски партньори. 80% от приходите на „Топлофикация Русе“ са от НЕК. Няма как с останалите 20% да поемем разходите към контрагентите и за заплати, заяви той. Към момента обаче нямало опасност русенци да останат без парно.
Протестите на русенските енергетици ще продължат до 7 ноември включително. Ръководителите на четирите синдикални организации в русенското дружество са изпратили до председателя на Народното събрание Цачева, служебния премиер Близнашки и до министъра на икономиката и енергетиката Щонов протестна декларация, в която настояват държавните органи да въведат незабавно ред в определянето на изкупните цени на електроенергията и в разплащанията от страна на НЕК към топлоцентралите в страната.