Дали един имот се продава с ипотека или други тежести може да се провери. С такава грижа трябва да подхождат кандидат-купувачите, а не след като вече са стигнали до сделка, без да са проверили собствеността на имота, да търсят съда с искането по съдебен ред да се разтрогне сключен договор и да им се върнат парите. С такива мотиви състав на Русенския районен съд отхвърли исковете на подлъган бизнесмен, който след като купил земеделски земи за 534 358 лева, разбрал, че на част от тях тегне ипотека.
Продавачът го уверявал, че земите в Ивановско нямат тежести, като декларирал това в предварителния договор и в самия нотариален акт. След като сключили сделка и покупко-продажбата била факт, новият собственик разбрал, че част от имотите са ипотекирани в полза на ОББ. Затова подлъганият човек се обърна към съда и поиска договорът му с продавача сливенската фирма „Серес“ ЕАД да бъде развален. Човекът поиска да получи обратно платените за ипотекирани земи 81 031 лева.
Съдът обаче отсече, че купувачът не е бил добросъвестен, тъй като прехвърлянията на собственост се вписват и са публични и е можел да направи справка за интересуващите го имоти. Той не го е сторил и затова не може да иска разваляне на договора. Решението може да се обжалва.