26-годишният Пресиян Костадинов, чиито питбули Цезар и Клеопатра нахапаха до смърт 86-годишната баба Димитра от Червена вода и тя по-късно почина, ще се изправи съвсем скоро пред съда. Заедно с него за виновник за инцидента Районна прокуратура е посочила и 62-годишната му леля му Анелия, която също се е грижила за двете опасни животни.
Обвинението срещу двамата е, че не са положили достатъчно грижи за кучетата, които се намирали под техен надзор, в резултат на което животните причинили две средни телесни повреди на старицата. От нараняванията последвала смъртта на 86-годишната пенсионерка, се посочва още в обвинителния акт. Ако бъдат признати за виновни, Анелия и Пресиян може да бъдат наказани с лишаване от свобода до пет години и глоба до десет хиляди лева.
Озверелите домашни питбули нападнаха и нахапаха покойната баба Димитра на 29 март тази година. Десетина дена по-късно възрастната жена издъхна в болницата. Хората в Червена вода разказаха, че до смразяващата трагедия се стигнало, докато старицата отивала до магазина и минала покрай къщата, в чийто двор свободно се разхождали питбулите Цезар и Клеопатра. Изведнъж животните прескочили оградата и се нахвърлили върху нея. Според една от версиите жертвата е почукала с бастуна си по вратата и оградата, за да прогони навътре страшните зверове и това е отключило дивите инстинкти у питбулите, които са една от най-агресивните и опасни кучешки породи. След като чули виковете, на помощ й се притекли двама работници от съседен строеж, които започнали да бият с тояги кучетата, за да ги махнат от жената. Само благодарение на бързата и решителна реакция на двамата мъже песовете не успели на място да довършат баба Димитра.
Цезар и Клеопатра все още се намират в Общинския приют за безстопанствени животни. Питбулите са спокойни и не са създавали проблеми на служителите. В приюта ще останат докато не се види изходът от делото. След това най-вероятно ще бъдат осиновени от специализирана организация.