Две кампании ще проведе КАТ в тазгодишната акция „Зима“, която има за цел безопасно шофиране през зимата, съобщи на пресконференция вчера директорът на ОД на МВР Георги Великов. Операцията 2 в 1 започна от вчера и ще продължи до края на месеца.
В рамките на първата част от акцията до 16 ноември на полицейските служители от КАТ и управленията в Бяла, Две могили, Сливо поле и Ветово ще се извършва по метода на „широкообхватния метод“. Шофьорите ще бъдат проверявани за наличие на триъгълници, изправност на светлини и чистачки. Униформените ще мерят и грайферът на гумите, който нормално трябва да е не по-малко от 1.5 мм. Криминалисти пък ще проверяват за пренабити номера на рамите и за крадени автомобили.
Втората кампания „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“ е планирана за времето от 10 до 16 ноември - Седмицата за пешеходна безопасност. Ще се извършва активен контрол за спазване правилата за безопасно пресичане от пешеходците, както и за даването им на предимство от шофьорите на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани санкции както на пешеходци, така и на водачи.
Ние ще продължим акцията до 30 ноември, уточни Великов.
„Нашият регион е един от водещите с тежки катастрофи, в които има загинали хора“, посочи шефът на КАТ Румен Кръстев. От началото на годината до края на октомври в областта са станали 1320 пътни произшествия с 25 убити и 393 ранени. В 77 от тях са участвали пешеходци, като 5 са убити, а 72 са ранени. За 2013 година катастрофите са 1268 с 26 жертви и 406 ранени. От тях 89 са станали с участие на пешеходци, в които 19 са намерили смъртта си, а 70 са ранени. През зимния период на 2013-2014 година има 605 пътни произшествия с 9 убити и 144 ранени.