Полицията започва традиционната си кампания "Зима", съобщиха от пресцентъра на МВР.

В рамките на акцията ще се състоят две кампании за подобряване на пътнотранспортната ситуация в страната.
"Безопасно шофиране през зимата" е планирана за времето от 3 до 30 ноември и в рамките на кампанията дейността на полицейските служители ще бъде насочена към превенция и предоставяне на практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия.

При акцията ще бъдат проверявани автомобилите за изправни светлини, чистачки и отговарящи на законовите изисквания гуми, съобщи Дарик радио. В закона няма изискване за задължително поставяне на зимни гуми, но униформените ще проверяват дали грайферите им имат минимум 2 мм дължина.
Проверките целят да инспектират какво е техническото състояние на автомобилите преди падането на снега. А също така и да обърнат внимание на водачите, че денят става по-къс, атмосферните условия се променят, пътищата са хлъзгави и несигурни.

През втория етап на кампанията, от 17 до 30 ноември, ще бъдат извършени полицейски операции, в т.ч. и по метода "широкообхватен контрол", включително на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, уточняват от Главната дирекция "Охранителна полиция".
Специализираните полицейски операции ще се извършват на подходящи места край пътя, като ще се извършват проверки с уредите за регулиране на фаровете.
Втората кампания - "Водачи и пешеходци за толерантност на пътя" е планирана за времето от 10 до 16 ноември, дни - обявени като Седмица за пешеходна безопасност, посочват от МВР.

По време на кампанията ще се контролира спазването от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и даването на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани санкции.

На 16 ноември служители на "Пътна полиция" ще се включат в отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.
На 3 ноември, от 10.30 ч., в сградата на Съюза на българските автомобилисти, ще се състои пресконференция, на която ще бъде предоставена повече информация за акцията "Зима".