Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов заяви по време на изслушването му в Народното събрание, че МВР е решило да се създаде бежански лагер в Русе. Ние няма да допуснем това да се случи и пришълци да обикалят улиците в най-европейския град в България. Това заяви на пресконференция вчера депутатът от „Атака“ Любомир Владимиров и обясни, че още тази седмица ще внесе питане до министър Бакалов по темата.
Създаването на временен лагер за настаняване на почти всекидневно залавяните на Дунав мост нелегални имигранти бе поискано от окръжния прокурор Георги Георгиев точно преди месец, след като бе заловена поредната група от над 50 бежанци.
Арестът в Русе няма капацитет да поема такива големи групи, затова част от задържаните под стража тогава бяха преместени в Разград, а Георгиев поиска да се намери решение на проблема.
Официално нямам информация за такова решение, но преди две седмици по време на национална среща с главния прокурор Сотир Цацаров споделих на министър Бакалов тази идея. Ако се създаде някакъв център обаче, това няма да е бежански лагер, а място за настаняване на нелегални емигранти, докато бъдат осъдени, заяви за „Утро“ окръжният прокурор Георги Георгиев.
Той обясни, че е провел срещи с представители на Гранична полиция и с кмета Пламен Стоилов по темата за обособяване на подобна сграда. От Гранична полиция дори са подготвили разчет за това колко ще струва да се пригодят бившите казарми край Дунав мост в подобен временен лагер. Финансовите разчети са изпратени до министерството на вътрешните работи. Старите казарми всъщност са общинска собственост, но са предоставени за ползване за нуждите на Гранична полиция. До реалното им експлоатиране обаче не се е стигнало и помещенията се рушат бавно и сигурно.
И преди една година предупредих за подобни намерения за изграждане на бежански лагер и питах тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, който обаче неглижира темата. Сега такъв лагер ще се създаде със съдействието на прокуратурата, посочи депутатът Владимиров. Той заяви, че от партията са готови на гражданско неподчинение и протести, ако това се случи. Според хората на Волен Сидеров част от наречените от тях „пришълци“ са престъпници, свързани с джихадисти и терористични групи, които върлуват в Близкия изток. Затова атакистът ще настоява още в рамките на седмицата Бакалов да му отговори на въпроси, сред които  къде и с какъв капацитет ще е лагерът, ще се проверяват ли бежанците за болести като ебола и какъв ще е пропускателният режим в него.
Владимиров заяви още, че макар този път да е влязъл като депутат от Велико Търново, ще продължи да работи за развитието на родния си град. Той определи следващото правителство като най-пагубното от 1989 година насам, което ще бъде изградено на интереса как да се разпределят еврофондовете. Владимиров предрече, че ще има пазаруване на народни представители и че ГЕРБ ще бъдат подкрепени негласно и от ДПС.