Цените на едро на основните храни отбелязват ръст през октомври спрямо предходния месец, но са по-ниски от миналогодишните. Това показва бюлетинът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Индексът на тържищните цени следва тенденцията от същия месец на миналата година, но се стабилизира на по-ниско ниво. Спадът на индекса на годишна база е около 2%. В началото на месеца стойностите стартират от ниво 1.295 пункта. След леко колебание надолу, през третата седмица индексът се стабилизира, а през последните седмици на месеца се наблюдава възходящ тренд. В края на октомври индексът стъпва на ниво от 1.333 пункта, като е отчетен ръст на месечна база от около 3%.
За пореден месец е отчетен спад на цената на захарта (с 2.4%), на фасула (2.2%), на кравето сирене (3%), на свинското месо и кренвиршите (2-2.7%).
Цените на едро на млечните произведения се движат около нивата от предходната година с леко колебание надолу в диапазона 0.5 - 1.8 на сто. При цените на месото и месните произведения се наблюдава спад на годишна база с 1-3%, като малко по-силно изразена е тенденцията при кренвиршите и каймата 6-7%.
Цените на основните хранителни стоки захар, олио, брашно и яйцата запазват низходящ тренд, като поевтиняването на захарта на годишна база е 33%, на олиото 10%, на брашното 5.8% и на яйцата 5.3%.
За пореден месец се отчита ръст на годишна база при цената на зрелия фасул (2,5%), но тенденцията през последните месеци е на стабилизиране на стойностите. Поскъпване спрямо същия месец на миналата година е отчетено отново при ориза.