Нови лекарствени продукти блокират неконтролируемото размножаване на раковите клетки при някои онкоболести на кръвта, а резултатът от лечението е пълното оздравяване на пациентите, пише "Телеграф". Така наречените таргетна или молекулярна терапия се прилагат в Клиниката по клинична хематология в УМБАЛ "Св. Георги" от 2005 г., съобщи началникът на клиниката проф. д-р Стефан Горанов.
Благодарение на терапията стотици пациенти със злокачествени заболявания на кръвта са спасени. "Става въпрос за лекарства, насочени срещу определен рецептор по повърхността на туморната клетка. Затова се нарича още прицелна или таргетна терапия", обясни проф. Горанов.

По думите му лечението е от типа "ключ-ключалка". Базира се на идеята, че само един ключ може да отключи определена ключалка и да излекува конкретна болест.

"Останалото лечение е висшият пилотаж в молекулярната терапия. Прилагат се лекарствени продукти, които блокират механизма от биологията на раковата клетка, като ограничават нейното размножаване и възстановяват нейната клетъчна смърт", каза шефът на клиниката. Раковите клетки живеят десетки пъти по-дълго от здравите в един организъм. Те се делят неконтролируемо и не умират.

"Лекарствата не са за всички онкологични заболявания, а за точно определени. Таргетната терапия с моноклонални антитела се прилага за лимфомите, които са сред най-честите болести на кръвта. Други лекарствени продукти са насочени към хроничната миелогенна левкемия", казва проф. Стефан Горанов.

При този вид терапия пациентите се лекуват в домашни условия и приемат капсули, подобни на антибиотичното лечение.