„Русенските лекари са зависими. Медицинските специалисти и следователите се наговарят, затова искам да бъда прегледан в София или Варна“. С тези претенции замесеният в международната схема за източване на 1 300 000 евро от банкови сметки от цял свят Андон Маринов, който е задържан под стража, за пореден път настоя да бъде пуснат под домашен арест и да му бъде назначена допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Има съмнения, че русенецът, който живее в Костанденец, където е задържан в края на март тази година, има белодробни проблеми. За да се установи обаче дали страда от някакво заболяване и какво е то, му е бил записан час за преглед при белодробен специалист.
„Открита е находка в белия му дроб и за да се установи дали това е начало на туберкулоза или не, както и дали може с такава диагноза да стои в ареста, му е осигурен преглед. Когато обаче охранителите отишли да го вземат от ареста и да го откарат, Маринов отказал да ходи на преглед и настоял да го изследва лекар от друг град, но не и от Русе. С това осуети изследването. Все пак той е задържан под стража и не може сам да избира лекарите, които да посещава“, обясни прокуратурата. Държавното обвинение допълни, че като господар на делото, което се води, ще реагира, ако се докаже, че здравословното състояние на Маринов е обострено. Засега обаче такива доказателства нямало, имало само твърдения от негова страна. Категорични обаче били данните, че Маринов е участник в престъпната схема за милиони и може да се укрие, ако бъде пуснат от ареста. 
Вчера Маринов и адвокатката му оспориха справката за здравословното му състояние като недостоверна. Прокуратурата пък посочи, че това е официален документ, който показва, че Маринов е клинично здрав и не може голословно да се оспори.
Обясненията, че има две деца, 15 години не е вършил престъпления и че храната и хигиената в ареста били под всякаква критика, не трогнаха съда и магистратите оставиха Маринов да чака присъда задържан под стража. Отхвърлено бе и искането за назначаване на нова съдебно-медицинска експертиза със специалисти извън Русе. Мярката за неотклонение може да се обжалва.