Двама министри са в основата на проваленото прехвърляне на летището край Щръклево на Община Русе, което министърът на транспорта Христина Ангелкова обяви за сигурно при посещението си в Русе. Това са служебният финансист №1 Румен Порожанов и колегата му от икономическото ведомство Васил Щонов, сочи стенограмата от последното правителствено заседание.               
Прехвърлянето на аеропорта е докладвано от зам.-министъра на транспорта Георги Тодоров, който аргументира позицията си с трите катастрофално приключили опита за даването му на концесия и подчертаното желание на местната власт да го поеме и да го съживи. Летището е с регионално значение, а местоположението е стратегическо, защото Русе ще се превърне в напълно завършен транспортен център с добра жп инфраструктура, удобни сухопътни връзки, мост над Дунав и пристанище, посочва Тодоров.
В този момент внезапно се намесва Порожанов.
„Както и на предното заседание, така и на днешното, преобладават точките от подобен характер. Не е в компетенцията на Министерство на финансите да се произнесе, но принципно - дали е редно в последните едно-две заседания да правим такова масово вземане на решения? Аз лично не съм убеден, че трябва да правим подобно нещо“, заявява изненадващо той.
В огъня по намерението Русе да получи оставеното на произвола на съдбата летище и да го превърне в работещо предприятие се включва и Щонов, макар от думите му да личи, че не е вникнал в дълбочина в предложението.
„Примерно, тук какво се получава - от една страна казваме, че няма интерес към концесия, от друга страна - има много силен интерес, а се прехвърля на някаква ниска цена - тоест, някой ще направи пари от това нещо. Защо да не бъде държавата, а да бъде общината? Според мен, аз също не виждам достатъчно основания в последните няколко дни на правителството изведнъж толкоз рязко да скочат прехвърлянията от публична държавна в частна държавна собственост и бих предпочел да не го правим“, казва държавният надзорник на икономиката.
Транспортният зам.-министър Тодоров припомня, че не става дума за цена, а за безвъзмездно прехвърляне и процедурата по него е започнала още през 2012 година, но двете атаки вече са постигнали целта си - служебният премиер Близнашки дава указание точката да се оттегли от дневния ред на правителственото заседание. Мотивите са повече от сериозни: „Бихте ли се съгласили да оттеглите тази точка и да бъде внесена в следващото правителство, защото малко е деликатно. Наистина ние имахме този разговор и на предишното заседание, знаете какво пишат вестниците: „раздават като за последно...“.
От пресцентъра на Министерството на транспорта вчера отказаха пред „Утро“ всякакъв коментар и препоръчаха да се прочете стенограмата от заседанието на кабинета.
Кметът Пламен Стоилов не бе открит за мнение за очевидното ощетяване на Русе, и то без конкретни аргументи, а само с мъгляви общи фрази, зад които биха могли да се крият и нечии интереси.