Служителите на „Топлофикация Русе“ излизат отново на протест в понеделник и този път възнамеряват да блокират движението в района на Дунав мост за около час в продължение на цяла седмица. В понеделник 11.30 часа енергетиците ще тръгнат от централата и възнамеряват да спрат трафика на автомобили по кръговото до 12.30, след което отново ще се приберат в дружеството. Протестите ще продължат до 7 ноември включително.
Вчера ръководителите на четирите синдикални организации в дружеството изпратиха до председателя на Народното събрание Цачева, служебния премиер Близнашки и неговия министър на икономиката и енергетиката Щонов протестна декларация, в която настояват държавните органи да въведат незабавно ред в определянето на изкупните цени на електроенергията и в разплащанията от страна на НЕК към топлоцентралите в страната. В документа се посочва, че значителните суми, които НЕК дължи на „Топлофикация Русе“ (около 22 млн. лева), не просто затрудняват работата на русенската централа, но и поставят под въпрос нейното съществуване. Дружеството не може да се разплаща със своите контрагенти, а работещите получават възнагражденията за труда си със закъснение.
Действията на НЕК водят топлоцентралите в страната към фалит, докато в цял свят от енергетика се печели, недоумяват синдикалистите. Те предлагат спешна работна среща на най-високо ниво, в която задължително да участват представители на синдикатите.