Когато едно ястие влезе в световната кулинарна съкровищница, за неговото авторство започват да спорят минимум две страни. Става нещо като легендата за Омир, за чието местожителство се карат цели 7 антични града. Телешкото „Уелингтън“ е по-скромно, за него една срещу друга в кулинарната история се изправят само Англия и Нова Зеландия, затова пък има цели четири версии за името му.
Най-аристократичната, впрочем и най-разпространената, е тази за първия херцог на Уелингтън ирландеца Артър Уелсли. Той е английски национален герой от Ватерло, един от командирите на коалиционната армия на Великобритания, Прусия и Нидерландия, която на 18 юни 1815 г. разгромява Наполеон Бонапарт и отваря пътя му към остров Света Елена. И до днес херцог Уелингтън е смятан за един от най-способните военни стратези за всички времена, а защитният му начин на водене на битка се изучава във военните училища.
Следователно има всички основания този велик командир да бъде увековечен и с едно ястие. Още повече, че според някои кулинарни летописци любимото му блюдо било запържено парче телешко месо с гъби, увито в тесто. Готвачите на благородника имали изключителен кулинарен талант, но не можели да го изявят, защото господарят едно си знаел, едно си искал - телешко в тесто и толкова. И така съвсем естествено името на Уелингтън става нарицателно за ястието.
Доказателство за всичко това няма, а противниците на тази история вадят коз с факта, че първата записана рецепта за телешко „Уелингтън“ е едва от 1966 г. Но англичаните не се предават и веднага контрират с още две версии. Първата пак е свързана с Уелингтън, по-точно с ботушите му. В завършен вид ястието много прилича на кафявите блестящи военни ботуши, които също носят името на херцога. За един британски благородник и военен от онова време ботушът е нещо като визитка и той  трябвало винаги да е старателно излъскан. Това, казват, било забелязано от готвачите на херцога, докато той нервно потропвал с крак, подканяйки ги да побързат с обяда или вечерята му. Другата версия пък гласи, че по време на Наполеоновите войни готвач патриот искал да даде английско име на френското filet de boeuf en croute /телешко филе в тесто/, а какво по-английско от героя от Ватерло Уелингтън!
И тук се намесва столицата на Нова Зеландия - Уелингтън. Според водещата на тв кулинарно предаване Клариса Диксън Райт ястието няма нищо общо с херцог Уелингтън, а е измислено за голям прием в новозеландската столица. Малкият факт, който обаче пропуска дамата, е, че тази столица като първата европейска колония в този край на света е кръстена именно на героя от Ватерло.
Така че каквото и да се говори, нещата все опират до херцог Уелингтън, още повече, че приготвянето на това телешко в тесто с манатарки и трюфели си е едно малко Ватерло за всеки готвач.