Меджид Рустом и съпругата му Албена Денева-Рустом се оказали изкупителните жертви на стройно замислена схема за имотна измама. Така през 2009 година, няколко месеца, след като сириецът и семейството му си купили апартамент и щастливо заживели в него като новодомци, се наложило набързо да се изнесат, тъй като жилището изобщо не било продавано.                                       
И започнали да се чудят, след като не са платили на собственика на апартамента, на кого точно са харизали 33 900 евро. Парадоксът е още по-голям и заради факта, че бащата на Албена е бившият частен съдебен изпълнител Рачо Денев. Според прокуратурата в измамата са замесени четирима души - 46-годишният Венелин Манолов, 39-годишните Ангел Ангелов и Пламен Пенчев и 55-годишният адвокат и бивш председател на Общинската избирателна комисия Иван Иванов.
Вчера бе първото заседание по делото за имотната измама, но то така и не тръгна, тъй като защитникът на адвокат Иванов не се яви заради служебна ангажираност. Уважителните причини за неговото отсъствие бяха приети от съда и делото бе отложено.
Актьорската игра около осъществяване на фиктивната сделка изиграл единият от подсъдимите - Пламен Пенчев. Според прокуратурата той е бил накаран от Венелин и Ангел да влезе в ролята на някой си Върбан Илиев. За целта получил личната карта на новата си самоличност. Впрочем такъв човек, с такива данни и семейно положение реално съществувал, но живеел в Горна Оряховица.
С откраднатата самоличност Пламен, вживял се в ролята на Върбан, трябвало да се представи за собственик на жилище в кв.“Възраждане“, което да продаде, а парите от продажбата да бъдат разделени между участниците в измамата.
Реално апартаментът бил собственост на нищо неподозиращата Росица Константинова, която работела в Италия и оставила жилището си необитаемо. За целта комбината успешно се сдобила с нотариален акт на апартамента на името на „Върбан“, а той обявил на адвокат Иванов, че иска да го продаде и му издал пълномощно да го представлява при сделката. Според прокуратурата Иванов е знаел, че Върбан всъщност е Пламен, а целта му е била да заблуди сириеца Рустом, че сделката е чиста. Парите за закупуване на апартамента били преведени по сметката на адвоката.
„Изпълнявал съм си адвокатските задължения. Очаквам справедлив процес, който да разкрие обективната истина. Получил съм парите от продажбата на апартамента и съм ги предал, имам разписка за това. Единствено от всички подсъдими съм виждал Върбан, който се оказа, че е измамил трима нотариуси с личната си карта. Венелин съм го защитавал преди време в съда. Дълго време не можех да повярвам, че съм въвлечен в подобно нещо, неприятно ми е, но явно съм използван“, коментира за „Утро“ адвокат Иванов.
Останалите трима подсъдими Венелин, Ангел и Пламен през различни периоди от живота си са имали сблъсък с правосъдието.
По делото, което е квалифицирано като особено тежък случай с измама в особено големи размери, предстои да бъдат разпитани десетки свидетели. Заради големия им брой вчера се чуха предложения свидетелите да бъдат разпределени за разпит в няколко дена.