Шофьорът от Турция Ахмед Якъшълкъ вчера се изправи пред състав на Русенския окръжен съд с молба да бъде пуснат от ареста. Миналата седмица районните магистрати решиха той да остане под стража заради залавянето на 18 октомври на 30 сирийци и 3 иракчани в камиона му.
„Той има достатъчно пари и затова искаме да бъде пуснат под парична гаранция. Освен това е женен и има две деца“, заяви пред съда адвокатът му.
Диаметрално противоложно пък бе становището на прокуратурата, която сметна, че турчинът може да се укрие или да извърши ново престъпление, ако излезе на свобода.
Самият Ахмед разказа, че влязъл в България съвсем нормално, на „Капитан Андреево“ му били разпломбирали камиона и тогава в него не били открити никакви нелегални пътници. Те най-вероятно се били качили незабелязано в каросерията, докато правел 24-часова почивка на пъркинг в Южна България.
„Не съм само аз този, при който се качват бежанци. Много шофьори изгоряха така“, заяви Ахмед.
Според съда обаче има данни, че сирийците са били добре инструктирани точно в кой камион да се качат и не измени мярката за неотклонение на Якъшълкъ. Решението е окончателно.