Русе е един от седемте града в страната, включени в благотворителната кампания на „AVON“ за ранна диагностика на рака на млечните жлези „От любов към живота“. Юлия Златанова от козметичната компания и Диана Георгиева от партниращия й Български фонд за жените връчиха вчера на шефа на Онкоцентъра д-р Камен Кожухаров ваучер за 1000 безплатни прегледа на русенски жени.
От 1 ноември започва записването на тел. 082/82 67 70, като прегледите ще продължат до края на февруари идната година. Освен лекарите в кабинета по образна диагностика в Комплексния онкологичен център, мобилен екип ще преглежда и жените от малките населени места. Изискването към дамите е да са на възраст от 20 до 49 години, като предимство ще имат многодетните майки и жените в неравностойно социално положение.
Целта на тази кампания е профилактиката - стойността на един преглед може да е 20-40 лева, според спецификата на изследванията, а на лечението надхвърля 5000 лева, коментира Диана Георгиева. В кампанията участие взема и русенската неправителствена организация „Център Динамика“, където и ще се осъществяват записванията за прегледи.
В специална томбола на „AVON“ са били изтеглени отделно още 200 талона за профилактични прегледи, като част от печелившите са мъже - вярваме, че и те ще станат съпричастни към проблема, който засяга съпругите, приятелките и дори майките им, каза Юлия Златанова.