Ние се справяме донякъде успешно с тялото, но такива поражения нанасяме на психиката, че е трудно да се преодолеят, признава управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров. Лекарят има предвид реконструктивните операции, които все още са недостъпни за българските жени поради високата цена на имплантите и самите процедури. Заедно с колегата му, пластичния хирург д-р Живко Димитров, са стигнали до идеята, че на град като Русе е нужна фондация, която да подкрепя морално и финансово жените, преживели операция от рак на гърдата, при която им е била отстранена едната или двете гърди.
Добър пример имаме и това е фондацията „Св.Иван Рилски“ в Плевен, която действително помага и осъществява добър контрол върху средствата, допълва д-р Димитров. Такава неправителствена организация би могла да развива профилактиката и рехабилитацията на онкоболни, да дава психологични консултации, да помага или напълно да поема разходите за силиконови импланти на жени с карцином на гърдата или да финансира магнитнорезонансната диагностика на млечната жлеза, допълва лекарят, който познава работата на тази фондация и е убеден, че това може да се осъществи и в Русе.
Тези идеи бяха споделени от медиците след като козметичната компания „AVON“ насочи вниманието на обществеността към най-често срещаното онкологично заболяване сред жените в световен мащаб. Ако ние като жени не сме информирани за профилактиката, всяка десета българка може да стане жертва на това коварно заболяване, казва Юлия Златанова, ПР и реклама на „AVON“. 
Трябва да се знае, че ракът на гърдата 100% е лечим, когато е открит навреме. Това е причината кампанията „От любов към живота“ да акцентира върху профилактичните прегледи за жени в неравностойно положение на възраст между 20 и 49 години.
Ние не можем да направим много за лечението - там силата е на медиците, но можем да направим много за популяризирането на проблема. Ритмичната профилактика /поне на всеки шест месеца/ подпомага превенцията и ранното диагностициране на болестта, пояснява Златанова. Козметичната компания е финансирала повече от 30 000 профилактични прегледа на български жени от 2002 г. досега, дарена е медицинска апаратура /мамограф и ехограф/ на 7 болници в страната.