Изложбата „Туве Янсон - живот и творчество“ събра вчера в регионална библиотека „Любен Каравелов“ десетки малки и големи русенци. Ескспозицията показва финландската писателка, автор на безчет истории със забавните герои - мумините, като художник, илюстратор и карикатурист. За творчеството на авторката говори съветничката в посолството на Финландия Таня Грен. Поздравления за организаторите на изложбата отправиха зам.-кметът на Русе Иван Григоров, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев, зам.областният управител Станимир Станчев.
В подредената експозиция са представени репродукции на картини от различни периоди от творчеството на Туве Янсен от 30-те до 70-те години на XX век. Специално място е отделено на мумините - литературните герои, които донасят на Туве Янсон световна слава.
В събота от 11 ч в библиотеката ще бъде прожектиран документалният филм „Хару - остров на уединението“ за любимото място на финландската писателка и художничка, от чието рождение светът отбелязва 100 години.