Четири сигнала сме подали до прокуратурата за сериозни нарушения в русенски предприятия, съобщи вчера  директорката на Регионалната инспекция по труда Ирена Николаева. Три сигнала се отнасят до наети на работа непълнолетни младежи, за които се оказало, че нямало нито трудови договори, нито пък разрешения от Инспекцията по труда, които са задължителни.
Четвъртият сигнал е свързан с работодател, който създавал пречки и възпрепятствал контролните органи да извършат проверка в предприятието. Нещо повече - към инспекторите дори били отправяни заплахи.
Николаева обясни, че напоследък драстично са се увеличили случаите, когато шефове на фирми създават пречки от такъв характер. За първите 9 месеца на миналата година инспекторите са били изправени пред 3 подобни казуса, докато тази година те вече са се сблъскали със 7 такива ситуации. Само през септември тези случаи бяха 4, обясни Николаева.
На работодателите са съставени актове, заплашва ги санкция, размерът на която може да достигне 20 000 лева. Според директорката на ИТ откровената агресия, която шефове на фирми проявяват спрямо проверяващите, се дължи на чувството за безнаказаност.
В повечето случаи работодателите смятали, че са в правото си да не допуснат контрольорите на своя територия, като заявявали, че „пречка“ е само физическа разправа с инспектор, а ограниченият достъп си е в реда на нещата.
Излиза, че докато не са ни набили, не можем да твърдим, че някой ни е попречил да си свършим работата, констатира Николаева.