Млади музиканти от Националното училище по изкуствата в Русе свириха в концерт, посветен на Годината на чешката музика в Чешкия център в София. Изявата бе първа по рода си, в която участват само възпитаници на музикалните училища в страната.
Русе бе представен от клавирното дуо Йоана Делимаркова и Николай Димитров, които изпълниха „Славянски танц“ от Антонин Дворжак. Учениците на Даниела Кюркчиева бяха горещо аплодирани, а след тях много овации пожъна и русенският флейтист Димитър Димитров от класа на Красимира Великова. Той изсвири „Хумореска“ от Дворжак в съпровод на пианистката Ина Стойкова. В концерта се представиха още ученици от София, Пловдив и Плевен. Всички участници получиха подаръци, сред които най-ценни бяха дисковете с музика на чешки композитори.
Директорът на Чешкия център Катерина Хуртаева е изпратила благодарствено писмо до директорката на НУИ „Проф.Веселин Стоянов“ Мария Дуканова за участието на учениците в концерта. „Много се радвам, че с общи усилия дадохме възможност на децата да се запознаят с чешките композитори, а на публиката да се наслади на програма изцяло с чешка музика“, се казва в писмото.