Осем заплати вместо досегашните шест ще получават учителите при пенсиониране. Това е заложено в новия тристранен колективен договор, който бе подписан вчера и ще важи през следващите две години. Увеличението е чувствително и дава възможност някои учители, които вече са в пенсионна възраст, да изберат да излязат от образователната система и да освободят места за млади педагози.
Договорът беше парафиран вчера от кмета на Русе Пламен Стоилов, представители на двете браншовите организации към КНСБ - Пламен Атанасов от Синдиката на българските учители, и Елена Маждракова от Независимия учителски синдикат, както и от Гицка Харизанова от КТ „Подкрепа“ в Русе. От страна на работодателите под документа се подписаха Анета Христова от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и Илия Костов от Сдружението на директорите в средното образование в Република България.
Сред останалите новости в договора е предвиденото допълнително възнаграждение за работата с родители и попълване на документация за учителите в детските градини. Такива пари педагозите ще получават за първи път.
По-високи начални заплати ще имат назначените на  учителски длъжности по Наредба 1 за работни заплати в образованието. На местно ниво пък ще се отпускат и повече пари за представително, работно и служебно облекло.
„Имате пълната ми подкрепа, знаете, че винаги може да разчитате на Общината“, обърна се кметът Пламен Стоилов в края на срещата към присъстващите.