45-годишният гръцки гражданин Йоанис Коцидис ще се изправи пред състав на Русенския окръжен съд за трафик на почти 50 килограма хероин за 2.5 милиона лева. Контрабандата беше засечена при съвместна операция на митничари и служители от Гранична полиция на 13 май тази година на Дунав мост. Дрогата, разпределена в 50 пакета, бе открита в две чанти в камион с ремарке с немска регистрация, управляван от 44-годишния Коцидис. Той влязъл в България през Лесово.
Непосредствено след разкриването на пратката Йоанис казал, че не знае нищо за наркотика, но малко след това осъзнал сериозността на положението си и решил да сътрудничи с надеждата за по-леко наказание. Затова предоставил на следствието мобилен телефон, чрез който е осъществявана комуникацията за пренос на дрогата. Преводът на запазените в него изпращани и получавани SMS-и разкрил в детайли цялата организация за транспортирането на хероина. Първите съобщения били разменени още на 1 май, след това е започнало уточняване на детайлите. Един от тях е изборът на място на наркотика - под леглото в шофьорската кабина, където според трафикантите митничарите няма да погледнат.
В началото на месеца същата съдба имаше и турският шофьор Осман Сойдемир. Той се призна за виновен за трафик на 15.3 килограма супер чист хероин на стойност 1 067 370 лева и получи 10 години затвор и 200 000 лева глоба.