543 рисунки на деца от Русе и областта участват в конкурса "Как искам Европейският съюз да промени моя град", съобщиха от Областния информационен център в Русе. Конкурсът е организиран от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз.
Техниките, използвани от децата са най-различни - от моливи и пастели, през акварелни и темперни бои, до апликации и 3D оригами върху рисунките. Най-масово е участието на възпитаници от СОУПНЕ "Фридрих Шилер" с общо 140 творби.
5-членно жури с представители на дружеството на художниците в Русе, общинска и областна администрация, както и на информационния център ЕВРОПА ДИРЕКТНО ще селектира в четвъртък най-добрите картини в двете възрастови групи - 6-10 години и 11-12 години. На 1 ноември 2012 г. ще бъдат обявени победителите в регионалния кръг. Класираните на първо място ще получат МР3 плеър, а всички останали участници - поощрителни награди.
Картините на отличените ще бъдат изпратени в София за националния кръг, от който също ще бъде излъчен победител. Официалната церемония по връчването на наградите ще се състои  на 21 декември 2012 г., когато министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев ще се срещне с децата и лично ще връчи наградите на отличените. Победителите ще получат PSP конзола.