Роналдо Луиш Назарио Де Лима е роден на 18-ти септември 1976 година в Рио Де Жанейро, Бразилия. Още от ранна детска възраст бразилецът е разпознат като уникален футболен талант. Той участва във всички футболни мачове, организирани в неговия квартал. Роналдо получава пълната подкрепа на приятели и съседи и бързо си създава име на добър и много талантлив футболист, което го отвежда до редиците на местния гранд Крузейро, когато е едва на 16 години. Той се представя изключително добре по време на своя първи сезон с бразилския тим и отбелязва 12 гола за 14 изиграни мача. Блестящата форма, която показва му осигурява място и в представителния отбор на Бразилия за Световното първенство в САЩ през 1994 година.

Макар през тази година „Селесао“ да спечелват световната титла, Роналдо не записва дори минута игра, след като е едва на 17 години. След световното „феноменът“ преминава в холандския ПСВ Айндховен. Още през първия си сезон той отбелязва цели 30 гола, което го прави и голямата звезда на холандската лига. През следващата година Роналдо печели Купата на Холандия със своя тим, за който има 54 отбелязани попадения в 58 мача. Това го прави един от най-желаните нападатели в света и през 1996 година преминава в испанския гранд Барселона за рекордната по това време сума от 19,5 милиона долара. От младата бразилска звезда се очаква да покаже класа в едно от най-добрите клубни първенства на планетата. Той дори надвишава очакваните от него резултати и вкарва внушителните 47 гола в 49 мача за един сезон с екипа на „каталунците“. Едва на 20 години, Роналдо получава и наградата на ФИФА „Играч на годината“. През 1997 „феноменът“ помага на своя клуб да постигне невероятен успех, печелийки Купата на Испания, Суперкупата на Испания и Купата на УЕФА, което го прави и най-ценният играч в състава на „Блауграна“.

В същата тази година, Роналдо печели за втори път приза на ФИФА „Играч на година“, както и „Златната топка“, и бива признат за най-добрият футболист в света. През 1997 година е трансфериран в италианския гранд Интер за нова рекордна за времето си сума от 27 милиона долара и не след дълго углавява голмайсторската листа на престижната Серия А. Тежка контузия в коляното го принуждава да пропусне част от мачовете в настоящата кампания, както и целия следващ сезон. По време на своята кариера в тима на „неразурите“ той отбелязва 59 гола в 99 мача. През 2002 година „феноменът“ отново се завръща в Примера Дивисион срещу сумата от 46 милиона долара, този път в редиците на друг голям испански гранд - Реал Мадрид. Роналдо отново показва невероятния си талант и феноменални способности като редовно се разписва във вратата на противника. Той е един от ключовите играчи на тима при спечелването на титлата в Примера Дивисион и Супер Купата на Испания през 2003 година. По време на своя престой в отбора на „Лос Бланкос“ бразилската легенда отбелязва цели 104 попадения за да направи клуба един от най-успешните в света.

Още от първото си участие на национално ниво с представителния тим на Бразилия, той играе важна роля в представянето им на всеки голям международен турнир. Роналдо помага на „Селесао“ да стигнат до финала на Световното първенство през 1998 година, както и да спечелят Световната Купа четири години по-късно. На национално ниво „феноменът“ има 62 отбелязани гола в 98 мача. Със своите невероятни резултати и три приза от ФИФА за „Играч на годината“ Роналдо е считан за един от най-великите футболисти на века.

Освен на футболния терен „феноменът“ се представя много успешно и в играта на покер. Заедно с тенис професионалистът Рафаел Надал, който е част от отбора спортисти на сайта за онлайн покер на „Покер Старс“, често си организарат преки сблъсъци на покер масата, като и двамата показват завидни умения в играта на карти.