Страните контактни лещи за Хелоуин може да доведат до слепота, предупреждават специалистите.

Лещите, които могат да бъдат закупени онлайн или от магазините за карнавални костюми, може да причинят наранявания на очите, инфекции и трайно увреждане на зрението, пише в. "Дейли Мейл". Британските специалисти препоръчват контактните лещи да се взимат само с рецепта от професионалист, а не да се купуват такива без извършена проверка за безопасност.

Очите може да се увредят и от неправилно поставяне на лещите, както и от лоша хигиена на очите и на самите лещи. Неправилно поставените лещи може да доведат до надраскване или язви на роговицата, конюнктивит, намалено зрение и дори до слепота.

"Декоративните контактни лещи трябва също да бъдат купувани с рецепта, както и да се дават инструкции как да се поставят и как да се поддържат. Не би трябвало такива стоки да могат да бъдат купени в интернет или от магазин за карнавални костюми", казва д-р Дейвид Аламби, който е очен хирург и има собствена клиника в Лондон. "В практиката си съм попадал на шокиращи случаи. Дори само ако лещите са поставени неправилно, може да се стигне до проблеми с роговицата, а бактериите зад лещите може да причинят язва на роговицата и накрая до слепота", добавя той.