Заради рязкото спадане на температурите парното в Русе ще бъде пуснато по-рано. Първи на парно отопление ще се радват училища, болници и други социални заведения, а до обедните часове на 30 октомври ще греят радиаторите на всички клиенти на „Топлофикация“. В началните дни на пускане на отоплението вентилите на радиаторите да бъдат максимално отворени, за да може системата да заработи оптимално.
Преди по-малко от седмица от дружеството обявиха, че предстоящото захлаждане няма да доведе до започване на топлоподаването, тъй като прогнозите на метеоролозите са за съвсем кратък период с по-ниски температури. Тези прогнози междувременно обаче се промениха рязко и сега синоптиците за следващите десет дни дават температури между минус 1 и 14 градуса.
Според наредбите парното се пуска когато три дни поред температурата падне под 12 градуса средноденонощно, както и дългосрочната прогноза да е за трайно застудяване. Сега вече и двете условия са налице.
„Топлофикация Русе“ е обезпечена с горива чрез сключени договори за доставка на въглища за предстоящия есенно-зимен период. Дружеството разполага и с необходимото количество спомагателно гориво - мазут. Централата може при необходимост да работи както с въглища, така и с природен газ като основно гориво. Това гарантира непрекъснатост на производството при извънредни обстоятелства и затруднения както при доставките на твърдо гориво, например като  продължително заледяване на Дунав или настъпване на газова криза.