Професор Христо Белоев създаде прецедент в българския парламентаризъм. Ректорът на Русенския университет вчера не положи клетва и така Народното събрание за пръв път в новата история започна работа с един избраник по-малко. Това се наложи след отказа на водача на листата на русенските социалисти да седне на парламентарна банка, по който по закон ЦИК не може да се произнесе и трябва да се разгледа от парламента.
Веднага след избора на зам.-председателите на Народното събрание и на парламентарните секретари председателят Цецка Цачева подложи на гласуване освобождаването на проф.Белоев от червената парламентарна група и то бе прието със 199 гласа „за“. Овакантеното кресло ще бъде заето от депутата от предишния парламент Добрин Данев, изместил от второто място Иван Иванов в червената листа благодарение на силен преференциален вот.
Стартът на 43-ото Народно събрание донесе още новини с русенски адрес. Качествата на депутатката втори мандат от ДПС Ферихан Ахмедова бяха оценени и тя бе избрана за зам.-председател на парламентарната група на партията.
Други трима членове на русенското парламентарно лоби получиха вчера високи постове. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов бе излъчен за зам.-председател на Народното събрание от Патриотичния фронт, а съпартиецът му Юлиян Ангелов стана парламентарен секретар. Областният председател на ВМРО Искрен Веселинов пък бе избран за зам.-председател на ПГ на Патриотичния фронт. Той влезе заедно с Десислава Атанасова от ГЕРБ и във временната комисия за изработване на правилника за работа на Народното събрание.