Баскетболистките на „Дунав 8806“ претърпяха незапомнена домакинска загуба срещу „Хасково“ с 61:77 /6:16, 14:15, 21:27, 20:19/. Мачът от първия кръг на първенството закъсня с половин час, защото съдиите не успяха да пристигнат навреме заради пътно-транспортно произшествие и на тяхна място бяха пратени по спешност резервни арбитри от Варна и Велико Търново.
Шампионките първи вкараха кош, но хасковлийки отвърнаха веднага с буря от мощни атаки и надиграха съперника си докрая по всички правила на баскетбола. При това гостенките устискаха геройски почти 40 минути с една и съща петица, докато старши треньорът на русенки Георги Божков пробва всичко, за да вкара в ритъм и да събуди неочаквано хаотичния си и на моменти буквално парализиран отбор.
„Дунав 8806“ се държа зле във всички фази на играта - защитата закъсняваше драматично при фланговите и фронтални стрелби на „Хасково“, центровете Кристина Сантяго и Латриша Лъвингс загубиха битката с Анита Тейлане и вездесъщата Сиера Уорън, гардовете не можаха да спрат развилнелия се украински плеймейкър Олга Дубровина. Тандемът Сантяго-Лъвингс направи 16:29 борби срещу дуото Уорън-Тейлане, а съотношението на точките бе 12:38! Разбира се, те не можеха да сторят повече в офанзивен план, защото хасковлийки успяха да прекъснат връзката им с разиграващите баскетболистки с много плътна и активна защита. Като се постави на кантар и фактът, че стрелбата отвън не вървеше особено, загубата бе неизбежна.
Голямото сред многото разочарования бе играта на новата американка Латриша Лъвингс. Тя се постара с по 4 борби в защита и атака, но тази единствена точица в актива й е сериозен провал. Латриша показа, че не е изкачила и едно стъпало във формата си в сравнение с мачовете от турнира „Русчук“, когато и феновете съзряха очевидно лимитираната й техника. Да го кажем така - тя има сериозни грапавини в работата си с топката и в тактически план, а понеже знае, че е така, бяга от отговорността да търси завършек на атаките с пробив през пазачите си. В моментите, когато се опита да го направи, увисваше нелепо под чадърите на Тейлане и Уорън. Стрелбите, дори и късите, са табу за нея. Никой не знае дали Лъвингс ще разгърне някакъв потенциал през идните седмици, но ако продължава да се мъчи по същия начин, ще е сериозен проблем за целия отбор.
Иначе като цяло тимът опита на мускули да се върне в мача към края на първото полувреме, но веднага след почивката отнесе нови бързи шамари и така не успя да се съвземе.
Дали пък момичетата в бяло и синьо не си вирнаха носовете в последно време? Дали пък този забавен старт на първенството не им изигра лоша шега от гледна точка на мотивацията? Дали не подцениха съперника си?
Всъщност, баскетболната нива изглежда достатъчно дълга и в неделя бе теглена само първата бразда. Отборът на „Дунав 8806“ и старши треньорът Георги Божков разполагат с ценни свидетелства от последните години, когато винаги намират решения за измъкване от тежки ситуации, какъвто бе стартовият мач срещу „Хасково“. Сега трябва да го направят много бързо, защото на 1 ноември се задава двубой срещу „Нефтохимик“ в Бургас. На 8 ноември е срещата в Русе срещу „Левски“, а на 15 ноември следва гостуване на решения на всичко през тази година много, много силен отбор на „Монтана“.    
„Дунав 8806“: Костова 15, Димитрова 16, Сантяго 11, Кочева 2, Лъвингс 1 /Баич 14, Златанова, Шаренкапова 2/.
„Хасково“: Дубровина 18, Нанева 18, Уорън 23, Тейлане 13, Пашева 5 /Рудева/.