Документален филм, фотоизложба и документален сборник на три езика - български, румънски и английски език, посветени на св.Димитър Басарбовски, ще бъдат представени днес, в празника на светеца, в Богословския факултет на университета в Букурещ. Фотоекспозицията включва 10 табла с документи, фотоси на скалния манастир „Св.Димитрий Басарбовски“ край Русе и патриаршеската църква в Букурещ с мощите на светеца. Автори на проекта са преподавателите от Софийския университет „Св.Климент Охридски“ гл.ас. д-р Радослав Спасов и ас.Симеон Хинковски, а идеята е реализирана  от университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер“. Гл.ас. д-р Радослав Спасов е русенец, завършил Математическата гимназия, а след това история в СУ. Той е доктор по история, специализирал е в Трети Римски университет в Рим. Спасов е съавтор на десетки документални филми с историческа и родолюбива тематика, сред които „Дивният флорентинец“, „За Абагар и неговия създател“, „Ватикана отблизо“, „Свети Георгий - закрилникът на Русе“ и ленти за Чипровския, Лопушанския, Клисурския и Батошевския манастири.
Днес е и денят, в който православната църква чества св.Димитър Басарбовски, живял през 17 век. В храма с неговото име, който е единственият действащ в България скален манастир, ще бъде отслужена празнична литургия и ще се състои поклонение пред частицата от светите мощи, дарени на 27 октомври 2005 г. от румънския патриарх Теоктист.
Празникът на светеца от Басарбово се отбелязва ден след широко почитания православен Димитровден - ден на св.Димитър Солунски Чудотворец, живял през 4 век. В народните вярвания св.Димитър довежда зимата, което и се случи тази година с пълна сила. Вчера имен ден в община Русе празнуваха близо 3000 души - 2349 Димитровци, 122 Димитрини, 141 с името Димитра, 257 Димитринки, 119 Димовци, 49 Димчовци, 67 Димки. 198 русенци носят името Митко, 36 са Диманите, а 14 са Митьовците.