Румънският проект за тунел между Русе и Гюргево е в напреднала фаза. Румънците търсят европейско финансиране. Това научил от университетски преподаватели в Стопанската академия в Букурещ професорът от Русенския университет Велизар Павлов. Русенецът се запознал с румънците в Амстердам, където го отвели научни ангажименти. Впечатлен от връзката между Северен и Централен Амстердам, която се осъществява с тунел, дълъг около 2 километра, Велизар Павлов съотнесъл подземното съоръжение с разстоянието между Русе и Гюргево. Когато споделил това с румънските си колеги, те му разказали, че всъщност при тях вече се работи по този проблем. Според русенеца, макар и информацията, която е получил, да не е стопроцентово достоверна, тя издавала, че има разработен проект, най-вероятно на правителствено равнище, който е достатъчно широко популярен сред обществеността в северната ни съседка.
Определено изграждането на тунел, свързващ двата града, е по-изгодно, отколкото да се строи нов мост над реката, смята Велизар Павлов. В Амстердам подземното съоръжение било построено за около две години, казва той, като добавя, че ако това стане, Дунав мост може да остане за ползване от пешеходци и велосипедисти. Идеята е повече от реална, още повече, че такъв тунел може да стане факт далеч по-бързо, отколкото тунела под Шипка, за който се говори от години във всички предизборни кампании, коментира преподавателят.
Истината е, че за тунел под реката, който да свърже двата града, се говори от доста време. През декември 2012 година този въпрос бе повдигнат на двустранна среща от тогавашния заместник областен управител Веско Маринов, който посочи, че строителството трябва да бъде финансирано от европейските фондове. Румънските медии широко отразиха срещата и поставиха акцент на предложението.
През май 2013 година на кея в Русе бяха поставени табла с елементи от мастерплана на еврорегиона Русе-Гюргево. В него също фигурираше идеята тунел да свърже двата града, като върху това се спря в експозето си и мениджърът на проекта Петер Шнайдер от виенската фирма „Бан план“. Тогава той уточни, че няма проект, който да не е получил финансиране за неговата реализация с европейски средства, стига да е разработен качествено и детайлно.
Остава да се замислим дали румънското правителство не се е заело да разработва точно такъв проект? И вече да е в напреднал етап на развитие, докато от наша страна мастерпланът приключи с тържественото откриване на експозицията на кея. Вероятно това ще стане ясно, когато на някакъв следващ етап бъдем привлечени за необходим /и неизбежен/ партньор /все пак, става дума за транспортна права с две точки - А и Б/. Но, както е известно, водещият партньор в един проект получава и по-солидната сума евросредства, а и идеята се води на негово име...