Картина на шестокласника от Дойче шуле Джем Мустафа в продължение на седмица е въвеждала ценителите на изящното изкуство и почитатели на гения на Ван Гог в музея на удивителния холандец в Амстердам. Самият автор - 12-годишният русенец, е имал възхитителната възможност да застане до своята картина, поставена на специално табло в началото на експозицията с великите творби на Ван Гог. Какво е усещането? Трудно може да се опише с обикновени думи, казва лаконично Джем. Хората стоят на опашка по 4-5 часа, за да влязат в музея, а като влязат - експозицията започва с картините на русенчето и на още 8 други деца от различни държави. Страхотно е! - въздъхва замечтано момчето.
Всъщност, честта да покаже своя работа редом с платната на най-любимия си художник Джем Джевад Мустафа получава, след като печели първа награда в конкурса, обявен от Van Gogh Museum. Той бил обявен това лято, като темата била Building for Vincent, в съзвучие с реконструкцията на фоайето в музея. За кратко време Джем нарисувал пет картини и тогава настъпил трудният момент - коя от тях да избере и да изпрати за конкурса.
Реших да се обърна към русенския художник Володя Кенарев - той да помогне в избора, казва майката на Джем Йълдъз Агуш. Кенарев разгледал работите на момчето и две от тях поставил настрана. Едната е типично „джемовска“, а другата е типично „вангогска“, казал именитият русенски живописец. Изпратили и двете картини - „Стаята“ и „Звездна нощ“ през август. И на 2 октомври пристигнало съобщението, че Джем печели първо място!
Тогава мама взела още едно решение: Джем да получи подарък - пътуване до Амстердам! Екстрено организирахме пътуването, а наши семейни приятели в Амстердам поеха грижата да му бъдат домакини, разказва Йълдъз Агуш. А когато от Музея на Ван Гог научават, че 12-годишният художник ще бъде в града точно през Седмицата на семейството, когато ще бъдат показани наградените творби от конкурса, обявяват русенчето за специален гост. Посрещнали го изключително сърдечно, връчили му призовия сертификат, радвали му се.
Всъщност, Джем Мустафа не за първи път печели награди за художническата си дарба. В международен конкурс в Полша тази година той има първи награди в две категории, печелил е и други призове. Рисува сериозно от втори клас - когато попада в училищния кръжок, ръководен от преподавателката Галина Панова. Предпочита маслени пастели, а в темите му доминират пейзажите.
„Това дете Господ го е целунал! Рисува с невероятна лекота!“ - възкликна Володя Кенарев, когато го запитах за Джем. Сега той му е поставил задача да нарисува вариации по картини на Ван Гог. И от сърце се надява да не се замае и да спре да развива дарбата си.
И първото, и второто са малко вероятни. И не само защото майка му не дава вид, че ще допусне както едното, така и другото. А инак Джем е едно обикновено момче - радва се на успехите си, но издава, че не по-малко любимо му е да играе футбол, обича да чете книжки /изчел е цялата поредица на „Дневникът на един Дръндьо“ успоредно с разни енциклопедии/, харесва „Рамщайн“ и е влюбен в... Залцбург. Мечтае да стане архитект. А за да следва архитектура, трябва да рисува добре. И ето че кръгът се затваря, като го връща към рисуването. За което момчето очевидно има дарба. И то несъмнена.