Ръководителят на клавирната група в Националното училище по изкуствата Даниела Кюркчиева е номинирана за тазгодишната награда „Кристална лира“ в категорията „Педагози“. Повод за номинацията са наградите на ученици на Кюркчиева - Десислава Карагьозова, Николай Димитров и Йоана Делимаркова от конкурса „Американ протеже“ в Ню Йорк и участието им в концерти на лауреатите в „Карнеги хол“.
Две номинации имат и формации на Русенската опера. В категорията „Оркестрово изкуство“ оперният оркестър с диригент Найден Тодоров е предложен за приза заради изпълнението на месата „Въоръженият човек“ от Карл Дженкинс на фестивала „Мартенски музикални дни“ и на Европейския музикален фестивал, както и за изпълнението на операта „Хофманови разкази“ в Русе и София. Другата номинация е за оперния хор - за концертното изпълнение на „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер под диригентството на Йоханес Харнайт. 
Наградите „Кристална лира“ ще бъдат връчени на 1 ноември от 19 ч в залата на Музикалния театър „Стефан Македонски“ в София.