Шофьорка на такси била нападната от 23-годишния рецидивист Мариан Миков, който се опитал да я удуши, но след като не успял, задигнал 55 лева от оборота й. Вчера прокуратурата поиска той да бъде задържан за постоянно в ареста.
Грабежът станал в събота пообед. В 12.15 часа мъж наел такси на локалното платно на бул.“Липник“ и заръчал на шофьорката да кара по бул.“България“ в посока Дунав мост. В района на лозята клиентът казал на жената, че е изпуснала пресечката, при което тя се върнала на заден ход до отбивката, но отказала да продължи по черния път. В този момент рецидивистът, който седял до нея, я хванал с две ръце за врата и я заплашил, че ще я убие, ако не направи това, което й каже. Жената успяла да се отскубне от хватката на нападателя и побягнала. Мъжът взел оставените 55 лева от оборота и тръгнал пеш по черния път.
Шофьорката сигнализирала във Второ РПУ и дала описание на нападателя. Полицаите бързо се досетили кой е мъжът и във вторник заловили 23-годишния наркозависим престъпник.
Самият той призна, че диша лепило и пуши марихуана, а в събота, когато е станал инцидентът, не бил на себе си и се чувствал неконтролируем. Майка му е върнала отмъкнатите със сила пари на таксиджийката, а Мариан вече е изявил желание да се споразумее с прокуратурата за наказанието си, като се признае за виновен. А то няма да е никак леко - законът предвижда между 5 и 15 години затвор. Преди това обаче ще му бъде направена психиатрична експертиза, за да се разбере дали е бил адекватен по време на грабежа. И тъй като сам признава, че е наркоман, в затвора ще бъде лекуван от зависимостта си.
Въпреки крехката си възраст, Мариан е съден общо 9 пъти, а последно излязъл от затвора в края на ноември 2011 година. Рецидивистът поиска, ако е възможно, съдът да му вземе мярка за неотклонение домашен арест, тъй като в ареста условията никак не били добри, пък и той имал здравословни проблеми с белия и черния дроб. Дори при задържането му, когато е откаран във Второ районно, припаднал, докато стоял на стола, и се събудил в болницата на системи. Най-вероятно виновник за това му състояние всъщност е употребата на наркотици. До задържането си Мариан работел без договор на тържището за плодове и зеленчуци.
Окръжният съд сметна, че мястото на рецидивиста е в ареста. Мярката за неотклонение може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.