На шест от най-възловите кръстовища в Русе и около училищата от вчера дежурят служители на Пътна и Охранителна полиция в изпълнение на разпореждането на директора на Областната дирекция на МВР Георги Великов. Охранявани са пешеходните пътеки „Скобелев“-“Муткурова“, на Кръговото до полицията, „Плиска“-“Митрополит Григорий“, „Доростол“-“Съединение“, срещу „Мол Русе“ и „Шипка“-“Черни връх“.  
Проучване показа, че по тези шест пешеходни пътеки движението е най-натоварено от коли и ученици в интервала от 7 до 8.30 часа, каза вчера за „Утро“ Георги Великов. Ако на място нарушителите зад волана не могат да бъда спрени, униформените ще им записват номерата, марката, модела, дата и часът. След това те ще се издирват и ще бъдат призовавани в КАТ, за да дават обяснения.
Това е част от спешните мерки, които бяха взети от ОД на МВР в Русе заради зачестилите инциденти с пешеходци. Само за три дни една пешеходка бе убита срещу „Метро“, а двама ученици бяха блъснати на пешеходни пътеки и откарани в болницата със сътресение на мозъка. Същата съдба сполетя и 28-годишна жена на зебра срещу „Мол Русе“. Вина за тези инциденти основно имат шофьорите. Виновни са и пешеходците, които без да се огледат, тръгват по пешеходните пътеки и водачите нямат време да реагират и да набият спирачки.
Много велосипедисти също създават опасни положения, защото минават на педали по зебрите, вместо да бутат колелетата. Затова апелът от полицията към тях е на пешеходна пътека да слизат от велосипедите, докато пресекат платното. Предупреждението към пешеходците е да не бягат по зебрите там, където те са без светофари или защитени с легнали полицаи, а да се оглеждат и като се уверят, че колите са далеч, тогава да пресичат.
Акцията ще продължи, докато стане ясно, че има ефект от нея, посочи Великов и сподели, че вчера сутринта на пешеходна пътека в колата му е щял да се блъсне забързан младеж с колело.