Проф. Ваня Недкова е родена на 26 юни 1952 г. в с.Торос. Завършила е висшия медицински институт във Варна и има специалности „Педиатрия“, „Медицинска генетика“ и „Детска гастроентерология“. Проф.Недкова е член на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация, на научната общност по генетика, на Българския национален комитет по кърмене и е републикански консултант по детски болести за Централна северна България. По време на педиатричната конференция в Русе тя запозна колегите си с доклад на тема „Тютюнопушене и бременност“.

- Проф.Недкова, как бихте определили поведението на бременна жена, която продължава да е страстен пушач?
- Трудно ми е да дам точно определение, тъй като възмущението и гневът ми се големи. Факт е, че много жени продължават да пушат във всички етапи на бременността си. Разбира се, че има такива, които престават, но 40% от пушачките не отказват вредния си навик. Лошото е друго - всички виждаме, че дори и да спрат по време на бременността, след като родят, пак започват. Това бе повод да започнем изследвания на тиоцианатите - вредни съставки в цигарите. Провеждахме ги на бременни жени, част от които са пушили, и такива, които не са, както и на децата им. Доказахме, че в кръвта на родените от пушачки деца нивото на тези тиоцианати е почти толкова, колкото на техните майки. Това означава, че по време на бременността вредните съставки преминават в кръвта на бебето и съответно това го уврежда.
- Какви са уврежданията?
- Хипоксия - вътреутробна хипоксия, която пречи на развитието на детето, като се засягат най-вече мозъкът и белите дробове. Често тези деца са и с по-ниско тегло. След раждането обръщаме особено внимание на пасивното тютюнопушене. Грешно разбрано е, че когато родителите пушат на терасата, децата нямат досег с цигарения дим. Това не е така, тъй като когато влязат в стаята, тези вредни съставки проникват дори чрез дрехите им. Доказано е, че пасивното пушене е по-вредно за децата.
- Как обяснявате това?
- Децата просто дишат по-учестено и техните бели дробове са по-слабо развити, което прави тютюневата експозиция по-силна. Обръщаме внимание на програми, свързани с превенцията на тютюнопушенето, и смятаме, че това трябва да е национална задача.
- С кърменето как стои този въпрос?
- Ние не доказваме, че в кърмата има тиоцианати, тъй като няма метод, по който да ги изследваме. Доказали сме обаче друго - жените, които пушат и кърмят, имат по-ниско ниво на пролактин /хормонът, който произвежда майчиното мляко/. Това показва, че индиректно пушенето влияе върху кърменето. Да не говорим за това, че много майки разреждат броя на кърменията, за да изпушат една цигарка.
Не бих искала да бъда груба към майките, но мисля, че е важно да се мисли по тази тема. Лично аз смятам, че трябва да има сериозно отношение към превенцията и още от ученическите чинове децата да знаят колко са вредни цигарите. В един или друг момент тийнейджърите запалват първата си цигара и така се чувстват по-големи или по-модерни. Когато една майка обаче се готви да бъде такава, тя трябва да му даде най-доброто като храна, като бит, емоционалност, но и като среда. Живеейки в града, в този мръсен въздух, често майките отиват в парка, слагат количките някъде и палят цигари с кафета до бебетата си. Това трудно се изтърпява. Младите жени масово ходят в кафенета с децата си.
- Изследвали ли сте майки, които употребяват наркотици?
- Описвали сме случаи на деца, родени с множество малформации от майки наркоманки, но за щастие все още това са редки случаи. Нямам все още опит с жени, пушили марихуана, тъй като те не споделят този факт с лекарите и се крият. Няма го и като рутинно изследване в болниците на този етап.
- Кой трябва да настоява пред бременните жени, че е правилно да се разделят с вредния си навик поне по време на майчинството?
- Тези програми трябва да започват от училищна възраст, според мен. Същият акцент трябва да бъде поставен и върху алкохола и наркотиците. Лошото е, че вече ги няма старите женски консултации, но пък и по телевизията могат да се правят образователни програми по тези въпроси. Поне в първата годинка детето трябва да е защитено и да расте в среда без тютюнев дим. В противен случай се отключват много тежки алергични реакции и състояния, които изискват продължително и скъпо лечение.