Русенска студентка в университета в Кеймбридж е автор на новия талисман на програмата Viva Cognita на Виваком. Ярко оранжевото лисиче на випускничката на Математическа гимназия „Баба Тонка“ Яница Пехова сменя математическия бухал, който излиза в заслужена почивка. Чаровното животинче на русенката ще бъде графичният знак, който ще съпътства всички инициативи на Viva Cognita - платформата за иновативно изучаване на математика и информатика.
Журито на конкурса, начело на което беше председателят на Съюза на математиците в България акад. Петър Кендеров, признава, че лисичето на Яница е „грабнало сърцата“ на цялата комисия. Иновативното мислене, а заедно с това и вкусът на младата русенка към метафората и художествената закачка /впрочем, освен математик от висока проба Яница пише и чудесна литература/ са били оценени по достойнство. Материалното измерение на наградата, която русенката печели, е таблет Galaxy Note 10.
Яница завърши Математическата в Русе през 2012 година и в момента е третокурсничка в университета в Кеймбридж, специалност математика.