700 подписа са събрали жители на квартал „Родина 3“ срещу изграждането на социални жилища за роми в района, които са внесли в Общината. Те заявяват, че дори са готови да направят жива верига, ако никой не уважи мнението им.
В квартала и сега има доста роми, но по думите на живеещите там съществува разбирателство и баланс в отношенията. Хората се притесняват, че настаняването на нови ромски фамилии ще повиши напрежението, защото ще има кражби, скандали и престъпността ще се увеличи. Те са категорични, че няма да допуснат кварталът да се превърне в гето.  Според тях е най-добре ромите да бъдат обособени в отделен район, за да не се превърне кварталът в гето.
Зам.-кметът Димитър Наков обясни, че преди две години районът е определен за социална зона според интегрирания план за градско възстановяване и развитие. На общественото обсъждане е разяснено, че ще бъде изграден жилищен блок за социално слаби русенци и представители на малцинствата, така че това не би трябвало да е изненада за хората от квартала, смята Наков. Засега само се изготвя инвестиционен проект, ще има ново обществено обсъждане и гражданите ще могат да изразят мнението си, каза зам.-кметът. Той допълни, че се предвижда облагородяване на района, изграждане на детска ясла, паркинг, фитнес на открито, детска площадка.